21 januari 2007

vragenrondje


Hier enkele antwoorden op jullie talrijke vragen...


Waarom waren de tanden van de dood zwart en tegen t einde zagen de tanden van jullie allemaal zwart?

Antw: de dood heeft zwarte tanden tijdens de koortsdroom van Allard. Hij begint compleet te flippen. We vonden dat wel een akelig beeld, zo’n dood met zwarte tanden. De anderen hadden wel geen zwarte tanden. Dat heb je zelf verzonnen vrees ik.

Tof taaltje (hebben jullie daar lang op geoefend?)

Antw: Omdat we de tekst zelf hebben geschreven, is het ook iets eenvoudiger om die daarna ook te spelen. Het was wel even oefenen om die rare zinnen vlot en verstaanbaar te brengen, maar nu voelt het voor ons heel natuurlijk aan.

Wordt het niet saai om telkens hetzelfde stuk opnieuw te spelen?

Antw: Neen. Elke voorstelling is telkens anders en het blijft altijd weer een uitdaging om ons verhaal boeiend tot bij de toeschouwers te brengen. Soms is één van ons wel eens moe, maar dan helpen we elkaar om de juiste energie terug te vinden. Bovendien is spelregels voor ons één van de allerleukste voorstellingen om te spelen.

Waarom kleedden jullie je om op het podium en niet achter de schermen

Antw: Blijkbaar stoorden heel veel mensen in de zaal zich aan het feit dat wij alle kledingwissels zichtbaar op scène uitvoeren in plaats van achter de schermen. Dat doen we zeker niet om speciaal te zijn of omdat we graag aan striptease doen. Waarom dan wel?
Wel, we vinden het heel belangrijk dat jullie constant blijven zien dat we maar toneelspelers zijn en dat het hele toneelstuk maar een "spel" is. Jullie hoeven nooit te geloven dat het allemaal écht is, wat daar op het podium gebeurt. Ons motto is "niks in de zakken, niks in de mouwen!". De voorstelling heet 'spelregels' en gaat oa over de spelregels van het leven en hoe je die naar je hand kan zetten. Ook het theater heeft bepaalde regels: bv. wanneer wij op het einde buigen mogen jullie klappen. In onze voorstelling zetten we die theaterregels een beetje naar onze hand. We stappen voortdurend in en uit de voorstelling. We spreken vaak het publiek aan om daarna weer in het verhaal te duiken. We willen niet verbergen dat we maar met vier spelers zijn om dat grootse verhaal van Goudheuvel voor jullie ogen tot leven te brengen. Het mechanisme achter de voorstelling hoeft niet verborgen te blijven zoals bij oubollige poppenkast. Vandaar dat we wanneer jullie in de zaal binnenkomen gewoon op het podium staan en wachten tot het licht uitgaat. Vandaar dat we telkens wanneer het licht moet veranderen een teken geven aan de technieker. Vandaar dat we kozen voor een heel eenvoudig décor ipv een kartonnen kasteel of een achterwand met geschilderde bomen.
Bovendien is het voor de energie en het ritme van de voorstelling ook gewoon erg handig om constant op het podium te blijven ipv de hele tijd op en af te gaan in de coullissen.
Zo, veel blabla voor iets wat uiteindelijk gewoon een keuze is. Net zoals we beslist hebben om in historische kostuums te spelen ipv in gewone kleren. Het is dus helemaal niet erg wanneer je al die betekensissen die ik hier boven beschrijf, er niet in gezien hebt.


Waar hebben jullie het leukst publiek tot nu toe al gehad?

ANTW: In Geel (vorig jaar) en Herzele (dit jaar).

Hoe kwamen julie er bij om toneel te spelen? Is dat een droom van kindsaf of zo?

ANTW: Ik (den allard) wist van mijn 5 jaar al dat ik mensen wilde entertainen. Eerst als goochelaar, clown en pas enkele jaren later als acteur. De goesting is bij mij nooit meer overgegaan.

Waarom spelen julie iets over de middeleeuwen?

ANTW: Omdat we het boek Spelregels een leuk uitgangspunt vonden voor onze voorstelling. Toevallig speelde dat boek zich af in de middeleeuwen.

Waarom kustte de dood altijd de persoon als ze die persoon kwam halen ?

ANTW: Ons eerste idee was dat de dood telkens wanneer iemand stierf een rouw ei brak en liet inslikken. Dat was niet alleen heel vies maar vooral ook ongezond. Toen dachten we aan een doodskus. De dood zuigt als het ware uit de lippen van de levenden het laatste restje leven.

vraagje: is da kussen me iedereen gezellig?

We staan daar eigenlijk niet meer bij stil. Het gebeurt gewoon in functie van de voorstelling. Gelukkig poetsen we altijd goed onze tanden en zijn er veel muntjes.

Was je niet beschaamd als je in je ondergoed op het podium stond ?

ANTW: Nee. Ik verzamel ook echt kleurrijke onderbroeken die ik maar al te graag laat zien.


hoelang moeten jullie repeteren om een optreden te kunnen doen?

ANTW: Ongeveer 6 volle weken.

Waar treden jullie nog op?

ANTW: Nu zijn we aan onze laatste tournee bezig. Voor een speellijst kan je terecht bij www.fabuleus.be

Spelen jullie nog andere toneelstukken buiten "Spelregels"?

ANTW: Met deze ploeg voorlopig niet. We starten wel in 2008 met de repetities van een nieuw stuk. FABULEUS heeft natuurlijk wel nog heel wat andere mooie producties in de aanbieding.

Hoelang zijn jullie al op tournee met het stuk "Spelregels" ?

ANTW: Dit is het derde jaar dat we op tournee zijn. Inmiddels speelde de voorstelling zo’n 60 keer.

op t moment da 'de dood' helemaal wit gekleed was had ze zo'n rode roos vast(zo een maxi) ..waar hebj die gekocht?

antw: In de blokker.

Welke richting hebben jullie gevolgd voor toneel te kunnen spelen?

Antw: Marie-ange, Jeroen en ik studeerden alledrie af aan de afdeling dramatische kunsten van het Lemmensinstituut te leuven. Edith studeerde toneel aan de toneelacademie van Maastricht nadat ze eerst Moraalwetenschappen had gestudeerd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Winnen wij (Herzele) een prijs als wij er meer halen?? :n)

Jiiiiiiiihhaaaaaaaaaa ...

Anoniem zei

ik vond de voorstelling toch wel héél goed! Jullie kunnen goed acteren.
Blijven voort doen :)

Anoniem zei

het was echt de max zo een verhaal over te middeleeuwen.
en het acteren was ook heel goed.
ik zou zeker graag nog een keer gaan kijken